شماره سند: 5432
نوع سند: اسناد عراقي
تاريخ تهيه: 13آبان 1360
تعداد: 3 برگ
محل نگهداري: آرشيو مركز اسناد دفاع مقدس
چكيده:
ستاد فرماندهي كل ارتش عراق در نامهاي با طبقهبندي بهكلي سري به يگانهاي رزمي، با ذكر اين مطلب كه وجود اسيران در دست دشمن (ايران) امتياز سياسي براي او به حساب ميآيد، از فرماندهان، افسران توجيه سياسي و مسئولان اطلاعاتي حزب بعث خواسته است با آموزشهاي فراوان ، افراد را از تسليمشدن به نيروهاي ايراني بازدارند.
در اين نامه با دردناكدانستن و بهنوعي غيرشرافتمندانه خواندن تسليم نيروهاي عراقي به ايران، اطلاعاتي نادرست و تبليغاتي از رفتار نيروهاي ايراني ذكر شده و در پايان بهمنظور ارعاب افراد براي بازداشتن از تسليم، به اين نكته اشاره شده است كه پس از اسارت (در غياب فرد) و هنگام آزادي و بازگشت به وطن، چگونگي اسارت وي در جمع شاهدان بررسي خواهد شد.
متن سند:
بخشهايي از اين نامه به شرح زير است:
«يكي از مسائلي كه جنگ به همراه دارد، مسئله اسارت است. ارتشهايي كه با هم درحال جنگ هستند، هريك سعي ميكنند با استفاده از طرحهايي تازه، رقم اسراي جنگي خود را بالا ببرند. اين عمل به دو منظور صورت ميگيرد: يكي از نقطهنظر اطلاعاتي كه با كسب اطلاعات از اسرا بر روحيه آنان تأثير ميگذارند و ديگري از نقطهنظر سياسي است كه در مذاكراتي كه در آينده انجام ميشود، كشوري كه اسراي بيشتري گرفته باشد، بهره سياسي فراواني عايدش خواهد شد.
بهطوركلي، مسئله اسارت اگر از حد طبيعي خود خارج شود، مسئلهايست منفي كه بايد توسط فرماندهان و افسران توجيه سياسي، اطلاعاتي و تشكيلات حزبي، آموزشهاي فراواني به پرسنل داده شود. اين آموزشها بايد درزمينه تشريح ابعاد جنگ و خطرهايي كه ازجانب دشمن، حيات و آينده ملت ما را تهديد ميكنند، باشند و نيز به پرسنل متذكر شوند كه تا آنجا كه امكان دارد، اسير نشوند، چون اين كار به نفع دشمن بوده و حيثيت ملت و ارتش ما را لكهدار ميسازد. براي انجام اين منظور بهتر است كه بخشي از رفتار فاشيستي و غيرانساني دشمن با اسراي ما را براي پرسنل متذكر شوند.
لازم است اطلاعاتي درباره مقابله با بازجويي دشمن از اسرا به پرسنل به شرح زير داده شود:
پرسنل بايد بدانند كه اسيرشدن امري است دردناك و اين امر بهعنوان يك نقطه منفي در طول حياتش خواهد ماند. بايد تا آنجا كه ميتواند و حتي اگر زخمي هم باشد، مقاومت كند و اسير نشود، زيرا ما با دشمني روبهرو هستيم كه از شكنجه و كشتن اسرا ابايي ندارد. اين بدان معني است كه اسير حق ندارد به سؤالاتي ازجمله واحد مربوطه، رسته، مأموريت واحد خود و محل استقرار واحدها و اطلاعات ديگر پاسخ دهد. درصورت پاسخگويي و افراط در دادن اطلاعات به دشمن، بعداً مسئول خواهد بود.
اسير بايد بداند كه هنگام اسارتش [در غياب او] يك مجلس بازپرسي درمورد چگونگي اسارت، از شاهدان واقعه كه در واحد او هستند، تشكيل ميشود و نيز هنگامي كه اسير به وطن بازميگردد، يك مجلس بازپرسي درمورد خود وي تشكيل ميشود تا ميزان تقصيرش در اسيرشدن مشخص شود. كليه نظاميان بايد آموزشهاي چگونگي عمل آنان هنگام اسيرشدن را فراگيرند، بهخصوص درمورد واحدهاي خط مقدم.
اين سند جزء اسنادي است كه بعد از عمليات ثامنالائمه(ع) از دشمن به دست آمده و واحد اطلاعات عمليات خوزستان آن را درمورخه (60/8/13) در بولتن نوبهاي 24 ساعته، درصفحات 4 الي 6 درج كرده است.
اين نامه همچنين فاقد رده ارسالكننده و گيرنده ميباشد، اما باتوجهبه برخي شواهد و قراين، رده ارسالكننده فرماندهي كل ارتش عراق و رده گيرندگان، يگانهاي رزمي ارتش عراق ميباشند.
منبع: پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس
- هیچ نظری یافت نشد
ارسال نظر به عنوان مهمان