چهارشنبه, 10 خرداد 1402
شناسه خبر:5994

عقب‌نشيني يك تيپ عراق در برابر مقاومت عشاير ايلامي

  • انداز قلم
مقالات و تحلیل ها

عشاير كشور در هشت سال دفاع مقدس از مرزهاي كشور در برابر تهاجمات دشمن نقش ارزنده‌اي داشتند. هشت سال دفاع مقدس به‌منزله حراست و دفاع از مرز و بوم ايران اسلامي و به‌مثابه يكي از حساس‌ترين و بارزترين برهه‌هاي تاريخي ملت ايران بود. در اين دوران قشرها و قوميت‌هاي مختلف، با گذشت و فداكاري و با شجاعت خود به جبهه‌ها رفتند تا  به دفاع از كشور بپردازند.

از قشرهاي جان بر كفي كه در طي اين سال‌ها به دفاع از مرزهاي ايران اسلامي پرداختند عشاير غيور بودند.

در جلد بيست و سوم روزشمار جنگ ايران و عراق با عنوان عمليات والفجر مقدماتي ، نوشتۀ عليرضا لطف‌الله زادگان، نمونه‌اي از نقش‌آفريني عشاير كه در اول بهمن سال 1361 روي داده، چنين نقل شده است:

يك تيپ از نيروهاي عراقي در منطقهٔ گره شير حد فاصل رودخانهٔ چنگوله و سرخه در منطقهٔ عمومي ايلام، به قصد تصرف ارتفاع استراتژيك چنگوله وارد عمل شدند.

ساعت 03:30 بامداد نيروهاي عراقي با بهره‌گيري از آتش پشتيباني توپخانهٔ ارتش عراق، به اين منطقه حمله كردند، اما نيروهاي خودي با اقدامات تدافعي به‌موقع توانستند مانع پيشروي دشمن شوند و درنهايت با ورود نيروهاي عشاير و محاصرهٔ مهاجمان، فرمانده نيروهاي عمل‌كنندهٔ عراق و حدود 40 نفر ديگر از مهاجمان كشته يا زخمي شده و نيروهاي عراقي مجبور به عقب‌نشيني شدند.

فرماندهي منطقهٔ 7 سپاه كشوري در گزارشي به فرماندهي كل سپاه دربارهٔ نتايج اين عمليات چنين گزارش داد: «دشمن با متحمل شدن تلفات سنگين و با به جاي گذاشتن تعداد زيادي كشته و مجروح و تعداد قابل ملاحظه‏اي اسلحه و تجهيزات مجبور به فرار شد كه در ميان كشته شدگان چندين افسر و درجه‌دار ديده مي‌شود.»

در ادامهٔ اين گزارش آمده است: «جنازهٔ تعداد زيادي از مزدوران هم‌اكنون در منطقهٔ عمليات پراكنده مي‌باشد. در ضمن، 4 نفر از برادران به درجهٔ رفيع شهادت نائل آمدند.»

اكبر تركان استاندار ايلام، در خصوص نقش نيروهاي مردمي و به‌ويژه عشاير ايل شوهان در دفع اين تجاوز گفت: «چادرنشينان عشاير اهل شوهان به محض مشاهدهٔ حملهٔ پياپي دو گردان عراقي، با سلاح‌هاي سبك خود به كمك نيروهاي جمهوري اسلامي شتافتند.»

استاندار ايلام همچنين افزود: «اهالي ايل شوهان با رشادت بي‌نظيري به‌طور همه‌جانبه گردان‌هاي عراقي را كه از پشتيباني هوايي برخوردار بودند مورد حمله قرار دادند و به كمك رزمندگان دلير ما حملات بعثيون را دفع كردند.»

منابع:

1- سند شماره 088983 مركز مطالعات و تحقيقات جنگ: بولتن اطلاعاتي هفتگي، از ستاد مركزي سپاه پاسداران (طرح و برنامه عمليات) اطلاعات عمليات به قائم مقام كل سپاه، شماره 54، 11/ 11/ 1361، ص 2؛ و ـ سند شماره 088299 مركز مطالعات و تحقيقات جنگ: بولتن هفتگي، از دفتر فرماندهي كل سپاه پاسداران (مركز فرماندهي) به قائم مقام فرماندهي، شماره 14، 4/ 11/ 1361، ص 13

2- سند شماره 64275 مركز مطالعات و تحقيقات جنگ: از فرماندهي منطقه 7 به فرماندهي كل سپاه، شماره 3148، 3/ 11/ 1361، سند تك‌برگي.

3- روزنامهٔ كيهان، 5/ 11/ 1361، ص 18، باختران.

 

 

منبع:

1. مركز اسناد و تحقيقات دفاع مقدس

2. پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید حاج قاسم سلیمانی

ارسال نظر به عنوان مهمان

  • هیچ نظری یافت نشد